"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

sobota 10. dubna 2010

Stylově I.

Moje jaro je vždycky provázeno touhou po změně, jak už jsem zmínila dříve. Hledaje inspiraci a nápady pro své prostory, nacházím toho tolik, že nabízím k nahlédnutí i vám.


Styl numero uno

Říká se mu prostý styl, simple style, nebo taky cottage style.
Dominuje barva bílá v kombinaci s přírodními, tlumenými odstíny šedivé, béžové, modravé, hnědavé a míchaninami všech dalších barev. Inspiračně vychází z venkovských domů, chat, i způsobu života v nich. Nejde tedy jen o to, jak vypadají interiéry, ale jakým způsobem se zde žije - nábytek a podobné vybavení se spíš opraví a nově natře, případně nakoupí v bazaru a antiku (kombinují se tedy kousky z různých dob a různých slohů, často se sjednocují právě nátěrem), pěstují se bylinky a zelenina na vlastní zahradě (která zcela samozřejmě obklopuje dům), vyrábí a používají se domácí produkty (marmelády, mýdla,...), případně se nakupují organické, fair-trade a místní produkty. Spotřebovávají se všechny použitelné "odpady" - zbytky látek, papíru, skla, nebo se přísně třídí.
Vše se inspiruje přírodou a návratem do minulosti, ale nebrání to přítomnosti luxusu současného městského života (jen to nesmí být zbytečně vidět:-). Je to vlastně takový romanticky zestetizovaný vesnický styl.
Bohužel, v paneláku se takového vzhledu dociluje obtížně... ;-)



Inspirace:
časopis cottage style
Provence
Shabby chic
Belle Blanc
Atelier September


Zdroje:
Canadian House and Home, October 2005
Vítejte doma, 9/2008
web

Žádné komentáře: