"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

čtvrtek 26. dubna 2012

k taoismu a židovsko-křesťanské tradici

"Taoismus je cestou toho osvobození, kterého nelze dosáhnout prostředky revoluce, neboť je notoricky známo, že většina revolucí nastolí horší tyranie, než byly ty, které zničily. Osvobodit se od konvencí neznamená je odvrhnout, znamená to nedat se jimi klamat. Znamená to schopnost užívat jich jako nástroje, místo abychom jimi byli ovládáni.
Na Západě nebyla nikdy připuštěna existence instituce, která by odpovídala taoismu, neboť naše židovsko-křesťanská tradice ztotožňuje absolutno - boha - s morálním a logickým řádem konvencí. Tento fakt můžeme skoro nazvat prvořadou kulturní katastrofou, protože takto je sociálnímu uspořádání přiznávána přehnaná autorita, která vyvolávala právě ty revoluce proti náboženství a tradici, jež jsou tak charakteristické pro dějiny Západu. Jedna věc je cítit se v konfliktu se sociálně sankcionovanými konvencemi, ale úplně jiné je být ve sporu se samými kořeny a základní základnou života, se samotným absolutnem. Tento pocit vyvolává tak nesmyslný pocit viny, že musí vyústit buď v popření vlastní přirozenosti, nebo v odmítnutí boha. Jelikož první alternativa je nemožná - jako bychom chtěli rozžvýkat vlastní zuby - stává se druhá nevyhnutelnou, když selže zpověď jako zmírňující prostředek."

Allan W. Watts: Cesta Zenu. Votobia, Olomouc 1995. (napsáno 1957)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Like!
D.