"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

úterý 20. července 2010

Stylově IV.



Skandinávský styl
aneb něco pro kecu :-)

Derivát skandinávského stylu známe všichni z Ikea - jednoduché tvary a barvy, praktičnost, vzdušnost.
Skandinávský design se proslavil v padesátých a šedesátých letech a jeho sláva trvá dodnes. Myšlenkově vychází z minimalismu a funkcionalismu meziválečného období, důležitá je jednoduchost, funkčnost a nízká cena - tedy orientace na masovou produkci, která využívá moderní postupy při zpracování obnovitelných zdrojů materiálů.

Hlavní barvou je bílá, doplněná nekomplikovanými jasnými základními barvami a přírodními tóny, případně kontrastní černou. Tvary jsou minimalistické, praktické - stohovatelné, využitelné více způsoby, lehce udržovatelné.
Obložení stěn je často dřevěné, barevně ladí se stěnami, podlahou i nábytkem ve světlých barvách (asi potřebovali navodit alespoň dojem světla, obzvlášť hodně na severu:-). Taky by se daly zmínit jednobarevně pruhované textilie... to je ovšem takový univerzální přímořský prvek, který najdeme po celé Evropě i severní Americe.

Skandinávský styl má hodně společného s cottage stylem, nepochybně z něj ten druhý vyšel. Na nás suchozemce může dýchat až prázdninovou atmosférou.

Fascinuje mě především sofistikovaný design nádobí, je tak klasický i originální zároveň, a v minimalismu mi připomíná japonský design...

Inspirace a zdroje:
Alvar Aalto
Iittala (Fiskars)
Design House Stockholm
Style files

Žádné komentáře: