"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

neděle 3. května 2009

Hm... asi Obrok, ne?

S jakkoli velkou nechutí jsem se balila na Obrok, odjížděla jsem domů příjemně naladěná. Když se zamyslím nad tím, čím to bylo, vracím se k otázce, kterou jsme řešili na RP09 a kterou vznesla Beru s Pajou na jejich vapráckém programu o velkých akcích:
Jaký mají velké akce smysl?

V rámci tohoto programu některé skupinky účastníků vymyslely úctyhodně dlouhé seznamy. Kdybychom se ale zamysleli nad každým jednotlivým bodem a poctivě jej zvážili, seznam by se výrazně zkrátil.

  • Jak velkou možnost vzdělat dvacet lidí mám za hodinový program?
  • Kolik účastníků se skutečně seznámí s někým novým, kolik kmenů skutečně naváže spolupráci s jiným kmenem, jak dlouho tyto nové známosti opravdu trvají?
  • Kolik účastníků si večer sedne s jinými a sdílí své zkušenosti – ohledně řešení problémů v kmenech, programů pro kmen, s vedením kmene, inspiruje se k činnosti?


Můj osobní seznam je krátký – snad vlivem zkušeností i skepse:

Především je to místo setkání. Lidí, kteří se normálně nevídají, protože nemají příležitost (a vyrábět takovéhle příležitosti je pro jak známo vytížené skauty úkol navíc, na který obvykle nedojde). Byli spolu na kurzu, kdysi spolu pracovali na projektu... Je to místo porad těch, kteří něco řeší. Může to být místo nových myšlenek a nápadů.

Je to skvělá příležitost se medializovat, protože 1400 párů očí z jedné komunity není málo. Někdo toho využívá pro prospěch dobré věci, někdo exhibuje...

Programově bych vyzdvihla možnost realizovat něco, co v malém počtu nejde – nějakou davovku – hru v lese nebo ve městě apod.

Pro servis tým je to neopakovatelná příležitost vyzkoušet si organizaci obrovské akce, kterou jinde nedostanou – třeba jen proto, že v tom nemají vlastní peníze, a když se něco nepovede, „ti nahoře“ to za něj zalepí. Dá se to vzít i z té kladné stránky – realizují se tu dobré nápady chytrých lidí. Bohužel dost často je servis tým útočištěm doma zneuznaných „géniů“, pro které je účast na organizaci dalším zářezem v pažbě, frčkou na kroji, schodem nahoru, o kousek povyrostlým egem, předpokládaným povýšením v očích ostatních (třeba opačného pohlaví), ...

Možná na takové akci dojde u účastníka k uvědomění si sounáležitosti s komunitou. Může ho inspirovat nějaký program k vlastní aktivitě, k proniknutí do hloubky nějakého nastřeleného problému. Pokud to podmínky, náhoda a naladění účastníka dovolí.

Nejvíce je to ale prostor pro zábavu, realizaci nabídky a poptávky. Účastník se nemusí moc snažit, stačí mít vůli být baven a zabaven. V podstatě zadarmo.


Takže přemýšlím, proč jsem po tom všem tak v pohodě. Asi je to těmi setkáními. V téhle organizaci je tolik zajímavých a skvělých lidí !!!

:-))

Žádné komentáře: