"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

středa 3. prosince 2008

Průvodce Roger Scruton

Ano, už jsem ho dvakrát rozsáhle citovala. Čím více se do něj nořím, tím více chápu význam této knihy a nadávám si, že jsem si ji nepřečetla hned v prváku, když nám ji doporučili - a od té doby ještě několikrát.
A tak jsem se rozhodla ji tímto doporučit těm, které zajímá současná, moderní, postmoderní, populární kultura, chápaná v tom nejširším slova smyslu.

Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře v jednotlivých kapitolách seznamuje čtenáře s tím, jak se od počátku modernistických tendencí ve všech oblastech umění měnil význam, chápání, vnímání, společenská funkce tohoto. A dělá to velice prospěšným způsobem, protože se neomezuje na pouhé konstatování v rámci jednoho, konkrétně kunsthistorického oboru, ale je si vědom těch nejširších souvislostí. Industrializace společnosti, ztráta náboženství, změna poměru dělnictva a střední třídy, opouštění venkova a růst měst, ztráta vztahu k půdě. Přechod umění z úlohy paralelního únikového světa k úloze zboží. Úloha umělecké byrokracie, udržující nevědomé v nevědomí a vědomé v opovržení.

Mohla bych citovat celé stránky. Vřele, vřele doporučuju. Hned na začátku se dozvíte hlavní rozdíly ve vnímání kultury - a můžete se rozhodnout. Líbí se vám více tento názor: "...kultura formuje jazyk, umění, náboženství a dějiny a zanechává svůj otisk i na těch nejnepatrnějších událostech. Žádný člen společnosti, jakkoli špatně vzdělaný, není bez kultury, neboť kultura a příslušnost k jistému společenství jsou jedno a totéž."
Nebo byste se přiklonili k tomuto názoru: "Kulturu nemá každý, neboť ne každý má dostatek volného času, zaujetí a schopností, aby se naučil vše potřebné. Tedy kultura je majetkem vzdělané elity, duchovní výdobytek, vyžadující inteligenci a studium."

Já za sebe, oproti svým dřívějším názorům, se začínám vzhledem k bezprostředním zkušenostem přiklánět k názoru druhému. Asi se tím takhle na první pohled řadím k těm, co tomu rozumí, což bych nerada ... problém je mnohem složitější. Podívejme se kolem sebe s otevřenýma očima, čtěme a vzdělávejme se. A diskutujme.

Scruton, Roger. Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře. Praha : Academia, 2002. Na konci je pěkný seznam další doporučené literatury:-)

1 komentář:

brněnský drak řekl(a)...

Píšu si do seznamu povinné četby...