"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

čtvrtek 14. října 2010

Kašna

Kromě pár hlasitě diskutovaných nových soch na brněnských náměstích se tiše objevila taky nová kašna. Nenápadná, z dálky nečitelná až neviditelná. Ale když se přiblížíte, usednete na okraj, jste najednou někde jinde než na Moraváku před Místodržitelským palácem v centru Brna...

... já osobně jsem u splavu řeky. Ne u rozbouřené jarní dravé řeky, ale u klidného proudu letní či podzimní říčky, která jen tiše přepadává.

Doporučuju se tam chvíli zastavit a zaposlouchat.

Kašna má být symbolem umírněnosti a spolu s dalšími - realizovanými nebo plánovanými - spíš objekty než sochami v prostoru Moravského náměstí má plnit celek čtyř Platonových symbolů, které mají podle jeho Ústavy chránit město. Těmi dalšími jsou - kašna Spravedlnost před Soudem (chlap zvedající kvádr), Moudrost jako model města z roku 1645, kdy ho nedobyli Švédové a odvaha, kterou měla symbolizovat jezdecká socha Jošta Lucemburského. Vítězný návrh z umělecké soutěže se však nelíbil na radnici a tak zatím socha nebude.

1 komentář:

brněnský drak řekl(a)...

Je úžasná. Ze všech těch novinek v Brně nejbližší mému srdci i vkusu. Pak mi ještě přijdou šumné ty žárovky na Maliňáku. O soše jsem nevěděla, vidělas ten návrh?