"Plant your own garden and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.” Veronica A. Shoffstall

úterý 11. října 2011

Cibule (hlavně pro E.)

Říjen, čas řešit cibuloviny, tedy narcisky, tulipány, hyacinty, modřence. Máme-li od jara schované cibulky na suchém chladném místě, je ten pravý čas rozmyslet si, co s nimi - pokud se chci na jaře kochat rozkvetlým záhonem, je nejvyšší čas je do něj zasadit, aby přezimovaly a na jaře kvetly. Pak je tu možnost kochat se jejich květy o něco dřív doma v květináči, třeba už v lednu, únoru, březnu, a pak je třeba je tzv. "narychlit". Nedávno jsem narazila na dva instruktážní články, které mi přijdou dobré pro ty, kteří mají hlubší zájem se o tom něco dozvědět (oba jsou v angličtině, pro nespíkry doporučuju aspoň obrázky): zde a pak taky obrázky, jak to roste: zde a zde a zde a tu.

Shrnu-li stručně, jak cibule narychlit (a jestli jsem to teda dobře pochopila): zabalit cibule do novin, tak, aby byly úplně ve tmě, ale aby nebyly moc izolované, a uložit asi na 6 týdnů do spodní části lednice. Tím se cibulkám simuluje zima a připraví se v nich látky na nový růst. Pak je vyděláme a zasadíme do odpovídající zeminy (podrobně jeden z článků), i když existuje i možnost nechat je bez zeminy a rychlit jen s kořeny ve vodě (viz druhý článek). Květináče by měly mít odpovídající hloubku na kořeny i prostor kolem cibule, která nahoře mírně "kouká" (záleží na druhu, třeba hyacinty rády koukají víc). No a pak se zalívá, a necháváme spíše v chladu. Chceme-li růst a kvetení hodně urychlit, pak umístíme rostlinu do teplého prostředí (příliš rychlý růst ale cibuli vyčerpává).

Takže přeju hezké zahradničení...

update: moje oblíbená Saídos da Concha přidala nový článek s velmi instruktážním obrázkovým návodem, jak vypěstovat hyacinty. Zde.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Už ledničnim :-)
Dík
E