Jak jsem se zmiňovala v článku Půst, nejtěžší je asi najít vhodnou náhražku běžného pečiva. Bezlepkové pečivo je hodně drahé a často obsahuje přísady, které jsou na blacklistu, je tedy otázkou, jak to vyřešit.
Já na to šla přes placky. Zmiňovala jsem se o kuchařce, která velice vyhovuje předepsanému půstu. V této kuchařce je kapitola věnovaná právě různým palačinkám a plackám jako přílohám či náhradám pečiva. Vyzkoušela jsem pohankové a špaldové.
Pohanka je přirozeně bezlepková a je to jedna z nejlepších surovin, která se dá během půstu používat. Vyrábí se v různých formách (celá, lámanka, mouka, kaše,...), každá forma je vhodná k něčemu jinému. Pohankové placky jsem vyzkoušela jako první, ale moc jsem je neochutila a tak výsledek nebyl nejlepší. Kromě toho bylo těsto hrozně lepivé a zadělala jsem jím celou kuchyň. Asi je to o cviku a určitě je zkusím znovu, třeba to bude lepší.
Špalda je odrůdou pšenice, která se na našem území kdysi pěstovala ve velké míře, dokud nebyla nahrazena moderními odrůdami. Z toho vyplývá, že nejde o bezlepkové jídlo, nicméně špalda je považována za velmi kvalitní a přínosnou surovinu, takže jsem se nad ní slitovala. Špaldové placky jsem pekla už třikrát a mohu je jen doporučit. Jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu, pečou se v troubě na papíře a dají se jako příloha použít zcela rovnoprávně k pečivu. A dokonce jsou i dobré (pozor, chuť je subjektivní, tak mě pak nekamenujte:-). V posledním týdnu jsem s nimi i hodně nacestovala a v tomhle ohledu jsou skvělé - nedrobí, nerozpadají se v batohu, dlouho vydrží... když je hlad, jím je samotné.
Obvykle peču dvojité množství, než je uvedeno v receptu, aby mi placky pár dní vydržely. Poprvé jsem koupila hrubě mletou mouku, z té jsou placky sušší a poměrně tvrdé, rozhodně si kupte jemně mletou, ze které vyjdou placky mnohem lépe kousatelné. Hlavní je nepřehnat to s dobou pečení - vevnitř by placky měly být měkké.
Skvělá večeře s plackami: zmražená asijská zeleninová směs, narychlo opéct na olivovém oleji na pánvi, lze přidat čerstvá rajčátka, oregáno. Směs "natřít" na placky, chvíli počkat, aby změkly, a podávat. Fakt dobrota.
Momentálně se chystám vyzkoušet ještě jahelné placky se zelím. A koukám se po dalších vhodných receptech na placky.
První pokus - placky z hrubě mleté špaldové mouky |
Zatím poslední pokus - z jemně mleté mouky. Tato placka nacestovala více než 550 km:-) |
Nejen Velikonoční dobrota - placky se špenátem a vajíčkem |
Žádné komentáře:
Okomentovat